Na początku listopada 2014 r. kolejna grupa uczniów Szkół ZDZ wróciła z Perugii z miesięcznych praktyk zawodowych. Tym razem włoskie smaki zgłębiała tam młodzież z Techników Zawodowych ZDZ w Kozienicach i Nowym Mieście. 16 uczniów z kierunków gastronomicznych bezpłatnie zdobyło niezwykle cenne doświadczenie zawodowe.

logo perugia g

 

Wyjazd do Italii umożliwił projekt Zakładu Doskonalenia Zawodowego pn. „Kompetencje ze smakiem”. ZDZ otrzymał wsparcie finansowe z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, za pośrednictwem Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, która wdraża projekt systemowy „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”. Dzięki wsparciu unijnemu, udział młodych ludzi w tej inicjatywie był całkowicie bezpłatny.
Do udziału w projekcie wybrani zostali wyróżniający się w swojej szkole uczniowie, z najlepszymi osiągnięciami w nauce, sukcesami w poszerzaniu umiejętności zawodowych, dobrym zachowaniem, a także posługujący się językami obcymi. Wszyscy zakwalifikowani uczniowie przed wyjazdem zostali odpowiednio przygotowani do pobytu za granicą. Odbyli w szkole wielogodzinne, bezpłatnie szkolenie kulturowe, językowe i pedagogiczne.
Na początku października rozpoczęła się fantastyczna przygoda młodych ludzi ze Szkół ZDZ w Kozienicach i Nowym Mieście nad Pilicą. Nawet podróż autokarem nie okazała się zbyt męcząca, ponieważ wszyscy byli pod ogromnym wrażeniem wyjazdu i czekających ich przeżyć na włoskiej ziemi. Po drodze uczniowie zwiedzili wspaniałą Wenecję, położoną na licznych bagnistych wyspach na Morzu Adriatyckim. Na własne oczy zobaczyli słynne weneckie kanałyi wąskie uliczki, a także Bazylikę św. Marka, Pałac Dożów i Wieżę Zegarową, Most Westchnień i wiele innych zabytków.
Po dotarciu do Perugii, uczestnicy praktyk zostali zakwaterowani w nowoczesnym i wygodnym hotelu Tirrenus, gdzie zostali ugoszczeni przez samego właściciela hotelu pierwszym włoskim posiłkiem. Miejsce to było drugim domem uczniów przez cały okres pobytu we Włoszech.
Nazajutrz rozpoczął się tygodniowy kurs w Universita dei Sapori w Perugii, który jest włoskim partnerem ZDZ. Szkoła działa od 15 lat i kształci przyszłych pracowników sektora usług gastronomicznych. Posiada nowoczesne warsztaty edukacyjne odwzorowujące rzeczywiste miejsca pracy i wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną. Obecnie uczy się w niej ok. 250 młodych ludzi.
Kolejne trzy tygodnie pobytu upłynęły uczniom na doskonaleniu umiejętności gastronomicznych w trakcie praktykw okolicznych restauracjach. Wszyscy uczniowie pracowali pod okiem fachowców, którzy nadzorowali ich podczas wykonywania zleconych zadań, udzielali cennych rad oraz uczyli technik i metod tworzenia włoskich potraw. Podczas trwania stażu każdy ze stażystów poznał podstawowe tajniki tej jednej z najpopularniejszych kuchni na świecie. Mieli także niezwykłą okazję poznać smak, zapach i wygląd oryginalnych produktów, dodatków i przypraw, a także wytworzonych z nich dań i napojów.
W nagrodę za dobre wykonywanie obowiązków uczniowie udali się na wycieczkę do Rzymu. Spacerując po mieście dotarli do Watykanu, gdzie na Placu św. Piotra uczestniczyli w mszy beatyfikacyjnej papieża Pawła VI. Po nabożeństwie obecny papież Franciszek objechał plac dookoła, po drodze pozdrawiając wiernych. Uczniowie zobaczyli zwierzchnika Kościoła z niewielkiej odległości i było to niesamowite przeżycie, które trwale zapisało się w ich pamięci. Obejrzeli także monumentalną Bazylikę św. Piotra i znajdujące się wewnątrz wspaniałe zabytki. Choć program zwiedzania Rzymu był napięty, uczniowie zobaczyli najsłynniejsze miejsca w mieście, takie jak Koloseum, Forum Romanum, Fontanna di Trevi, Piazza Navona i Piazza di Spagna ze słynnymi Schodami Hiszpańskimi, a także Piazza della Repubblica, Piazza Barberini, Palatyn oraz Piazza Venezia. Po takich widokach, wszyscy uczestnicy tej wspaniałej wycieczki zakochali się w Wiecznym Mieście.
Ciekawym wydarzeniem dla uczestników praktyk zawodowych był udział w Międzynarodowym Festiwalu Czekoladyw Perugii, podczas którego w centrum miasta pojawia się co roku mnóstwo stoisk i straganów producentów czekolady oraz firm i osób oferujących wyroby czekoladowe. Młodzież delektowała się smakiem niezwykłych tortów i czekolad oraz obejrzała wiele „czekoladowych” atrakcji.
W ostatnim tygodniu stażu głowy uczniów były mocno zajęte poszukiwaniem pamiątek dla rodzin i kolegów. Był to także czas spisywania najlepszych włoskich przepisów. Młodzież nawiązała wiele przyjaźni w miejscach pracy, dlatego pod koniec pobytu spędzali każdą wolną chwilę z nowymi znajomymi.
Tuż przed wyjazdem cała grupa stażystów udała się na wycieczkę do Asyżu, najbardziej znanego z postaci urodzonego tam św. Franciszka z Asyżu. Plan zwiedzania ułożony został w sposób umożliwiający zobaczenie najważniejszych zabytków miasta. Na trasie spaceru znalazły się Bazylika św. Franciszka, Plac Ratuszowy, Ratusz i świątynia Santa Maria sopra Minerva. Później odwiedzili Piazza Chiesa Nuova, Plac San Rufino, Plac Biskupstwa i wiele miejsc związanych ze św. Franciszkiem. Mieli okazję zobaczyć także Bazylikę Patriarchalną, jedną z największych bazylik na świecie. Duże wrażenie zrobił na młodzieży górujący nad miastem zamek Rocca Maggiore. Nie mniej przyjemne było podziwianie widoków wąskich, krętych uliczek średniowiecznego miasteczka.
Po pożegnaniu się z gospodarzami, młodzież z żalem opuściła hotel i ruszyła w drogę powrotną do domu. Pocieszeniem było zwiedzanie San Marino, miasto-państwa o ogromnej historii i wielu wartych zobaczenia zabytkach.
Miesięczny staż uczniów z Technikum ZDZ w Kozienicach i Nowym Mieście zakończył się pomyślnie i całkowitym sukcesem. Młodzież pełna wrażeń i nowych doświadczeń powróciła do codziennych obowiązków. Dla wielu była to przygoda życia, nie tylko z powodu zdobycia unikatowych kwalifikacji, ale także poszerzenia umiejętności językowych i zwiedzenia przepięknej Italii.
Uczniowie mieli zagwarantowany transport krajowy i międzynarodowy, ubezpieczenie, zakwaterowanie, wyżywienie, a także stałą opiekę swoich nauczycieli i opiekunów włoskich.
Czas trwania praktyk oraz program stażu był zgodny z wymogami Ministerstwa Edukacji Narodowej dla szkolnego planu nauczania w zawodach gastronomicznych, w których kształcą się uczniowie.
Po zakończeniu praktyk uczestnicy stażu otrzymają certyfikaty Europass-Mobilność, potwierdzające umiejętności i doświadczenie zawodowe nabyte we Włoszech. Dokument ten jest honorowany we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

logo perugia d